Godišnjica bombardovanja Beograda

BEOGRAD, 06. april 2009. (FoNet) - Komemorativnim ceremonijama i odavanjem pošte nastradalima u Srbiji će danas biti obeležena 68. godišnjica invazije snaga nacističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju.

Invazija je počela bombardovanje Beograda u rano jutro 6. aprila, a potom i više gradova širom Srbije.

U operaciji "Kaznena odmazda" poginulo je između 3.000 i 4.000 ljudi, najviše u Beogradu, koji je intenzivno bombardovan četiri dana.

Agresija Nemačke, u istoriji poznata kao šestoaprilski rat, okončana je 17. aprila kapitulacijom Srbije.

U Aleji žrtava bombardovanja na Novom groblju sahranjen je deo stradalih i njima će poštu odati i cveće na spomen obeležje položiti predstavnici Vlade i Vojske, njihovi potomci i predstavnici udruženja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Ispred spomenika na Zemunskom keju kod hotela "Jugoslavija", uz vojne počasti, biće odata pošta jedanaestorici pilota 6. lovačkog puka jugoslovenske kraljevske vojske koji su herojski izginuli 6. i 7. aprila braneći nebo nad Beogradom od bombardera "Luftvafe".

Predstavnici Narodne biblioteke Srbije položiće cveće na ostacima njenog starog zdanja na Kosančićevom vencu, podignutog 1832. godine.

U neposrednoj blizini Palate "Beograd" postavljena je fontana pod nazivom "Vrelo života", koja simbolizuje stradanje u glavnom gradu tokom Drugog svetskog rata, ali i pobedu života, saopštilo je Ministarstvo rada i socijalne politike.

Pogledajte još