Kusturica bez dlake na jeziku: Olbrajtova je krava!

Emir Kusturica je ovih dana u Pragu gde predstavlja prevod svoje knjige "Smrt je neproverena glasina".

Emir Kusturica je svoju knjigu potpisivao u istoj knjižari u Pragu gde je potpisivala i Madlen Olbrajt. Članovi Udruženja "Prijatelji Srba sa Kosova" došli su i na potpisivanje knjige Emira Kusturice i razgovarali sa njim. S Emirom Kusturicom susreo se u Pragu sa kolegom Vaclavom Dvoržakom.

- Zahvaljujem ti se za to što si uradio toj kravi. Ta žena je u stvari vlasnica telefonije Kosova - rekao je Emir. Vaclav Dvoržak je odgovorio da joj je to gurnuo pod nos i da smatra da ju je to najviše razljutilo, piše "Kurir".

- Naravno, oni sve to i rade samo zbog para. Fenomenalno je što si od nje izvukao, to sto ti je rekla: „Odvratni Srbi" - rekao je Kusturica.

Aktivisti češkog udruženja Prijatelji Srba na Kosovu podneli su protiv bivše šefice američkog Stejt departmenta Madlen Olbrajt krivičnu prijavu da raspiruje etničku mržnju pošto im je u svađi na potpisivanju svoje knjige u Pragu kazala "odvratni Srbi".

Za Čehe, koji Kusturicu na neki način doživljavaju i kao svog režisera i prate njegovu umetničku karijeru još od prvih filmova nakon studija u Pragu, posebnu draž knjizi daje to što je protkana sećanjima na praški period i trag koji je u njegovom umetničkom izrazu ostavilo to češko okruženje.

Pogledajte još