Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu Obradoviću

BEOGRAD, 15. novembra 2012. (Beta) - Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je vodja Obraza Mladen Obradović osudjen na 10 meseci zatvora zbog rasne i druge diskriminacije i predmet vratio Prvom osnovnom sudu na ponovljeno sudjenje pred potpuno izmenjenim većem.

Apelacioni sud je naveo da prvostepeni sud nije nesumnjivo utvrdio koje su tačno radnje navedene u optužnici potkrepljene dokazima i da je ukidanje prvostepene presude nužno.

"Pregledom računara Obradovića nisu pronadjeni tragovi koji bi ukazivali da je su sa tog računara upućivane pretnje i pozivi na nasilno prekidanje i napad na učesnike Parade ponosa 2009. godine, niti su na računaru pronadjeni tragovi koji ukazuju da je korišćen za izradu oglasa, nalepnica, plakata i javnih poziva vezanih za Paradu", naveo je Apelacioni sud.

Prvostepeni sud "niti jednom rečju" u obrazloženju presude ne daje razloge o tome na osnovu čega je utvrdio da je upravo Obradović, a ne neko drugi, organizovao pisanje grafita preteće i uvredljive sadržine, naveo je Apelacioni sud.

"Sud je morao precizirati sadržinu 'ideja koje zagovaraju diskriminaciju na ličnom svojstvu', budući da je širenje i predstavljanje ideja koje zagovaraju diskriminaciju radnja za koju je optužen, pa je reč o bitnom elementu krivičnog dela koji mora izrekom presude biti maksimalno moguće individualizovan", dodao je Apelacioni sud.

Obradović je osudjen jer je od 13. septembra do 20. septembra 2009. godine, kao sekretar Obraza širio i predstavljao ideje koje zagovaraju diskriminaciju zasnovanu na ličnom svojstvu - seksualnoj orijentaciji i nasilje protiv lica, pripadnika Organizacije za lezbejska ljudska prava Labris i Gej strejt alijanse, odnosno pripadnika LGBT populacije.

Pogledajte još