Oslobođen Mladen Obradović

Prvostepeni sud nije nesumnjivo utvrdio koje su tačno radnje navedene u optužnici potkrepljene dokazima, navodi se u obrazloženju. Suđenje Mladenu Obradoviću biće ponovljeno pred potpuno izmenjenim većem.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je vođa Obraza Mladen Obradović osuđen na deset meseci zatvora zbog rasne i druge diskriminacije i predmet vratio Prvom osnovnom sudu na ponovljeno suđenje pred potpuno izmenjenim većem, javlja RTS.

- Pregledom računara Obradovića nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali da je su sa tog računara upućivane pretnje i pozivi na nasilno prekidanje i napad na učesnike Parade ponosa 2009. godine, niti su na računaru pronađeni tragovi koji ukazuju da je korišćen za izradu oglasa, nalepnica, plakata i javnih poziva vezanih za Paradu - naveo je Apelacioni sud.

Obradović je osuđen jer je 13. septembra do 20. septembra 2009. godine, kao sekretar Obraza širio i predstavljao ideje koje zagovaraju diskriminaciju zasnovanu na ličnom svojstvu - seksualnoj orijentaciji i nasilje protiv lica, pripadnika Organizacije za lezbejska ljudska prava Labris i Gej strejt alijanse, odnosno pripadnika LGBT populacije. Ustavni sud Srbije u junu je zabranio delovanje Obraza.

Pogledajte još