Meso se u Srbiji jede na grame

Smanjena kupovna moć ograničava i potrošnju mesa. Zato ni česta pojeftinjenja skoro svih kategorija mesa ne povećavaju promet u mesarama. Nije lako ni proizvođačima tovljene stoke jer ne znaju kako će, zbog nestašice kukuruza i druge stočne hrane, pregurati zimu, izveštava RTS.

Mesare su postale kao prodavnice luksuzne robe. U vreme besparice za mnoge je meso postalo nedostupna namirnica.

- Meso se prodaje kao što se nekada prodavao benzin – daj za hiljadu dinara - sada ovde za 200 ili 300 dinara, više i ne gledaju pošto je šta - ističe mesar Uroš Berar.

U lošem položaju su i oni koji proizvode meso. Vojvođanski paori ispraznili su obore jer je suša dodatno uticala na povećanje cena stočne hrane. Ista slika je i u drugim delovima Republike.

- Kada sam ušao u taj posao ja sam morao da nastavim, hteo-ne hteo, jer ja ne mogu tovljenike od 50 kilograma poklati nego ih moram doterati do kraja, pa, kako mi bude - naglašava stočar Dragomir Babić.

Pre mesec i po dana, kilogram žive mere bio je 240 dinara. Sada se tovljenici prodaju po 200 dinara.

- Istovremeno je došlo i do većeg uvoza svih vrsta mesa, posebno svinjskog po povoljnim cenama i tako obaraju cenu domaćim proizvođačima - ističe Milan Prostran iz Privredne komore Srbije.

Pogledajte još