Biskupi pozivaju na molitvu za pravednu presudu

ZAGREB, 15. novembra 2012. (Beta) – Hrvatski biskupi pozvali su u četvrtak vernike na molitvu za pravednu presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za ratne zločine tokom i posle akcije Oluja 1995. godine.

Haški tribunal u petak će objaviti konačne presude Gotovini i Markaču koji su u aprilu 2011. godine prvostepeno osudjeni na 24 i 18 godina zatvora.

“Hrvatski biskupi pozivaju vernike na zajedništvo i molitvu da pravosnažna presuda bude u skladu sa načelima pravednosti i istine”, rekao je dubrovački biskup Mate Uzinić, a prenose hrvatski mediji.

Uzinić je rekao da biskupi pozivaju sve koji će “izražavati podršku Gotovini i Markaču, ljudima koji su dali veliki doprinos u oslobadjanju Hrvatske od srpske agresije, da to uvek čine dostojanstveno”.

Prema njegovim rečima, biskupi su ocenili da oslobadjanjem Hrvatske nisu prestali izazovi i iskušenja za branitelje od kojih su mnogi izloženi progonima i sudskih procesima. Dodao je i da biskupi upozoravaju na potrebu zalaganja za pravednost i poštovanje prava osudjujući sve zločine koji su se dogodili.