Milan Konjović

Pejzaži, mrtve prirode, portreti, žanr scene... plava faza, crvena, siva, koloristička, asocijativna i vizantijska faza... devedeset i pet godina ispunjenog života i vrednog stvaralaštva... oko 6000 radova u raznim tehnikama i oko 1000 samostalnih i grupnih izložbi...

Izložba „Milan Konjović: Odbrana autonomije slike“ podnaslovljena „Slikarstvo Milana Konjovića u doba socijalističkog realizma“ u Galeriji '73, realizovana u saradnji sa Galerijom „Milan Konjović“ iz Sombora, otvorena je svečano u prisustvu velikog broja gostiju i zvanica u petak, 3. aprila i biće otvorena do 23. aprila 2009. godine.

Ova velika i značajna izložba, velika ne toliko po broju izloženih dela, već po tome što je ovde izloženo delo u teškim istorijskim prilikama predstavljalo hrabar čin raskida sa socrealizmom, a značajna najviše po tome što je odbranila pravo umetnika da stvara slobodno, iskazujući se kroz svoj senzibilitet, a ne kroz neprirodno nametnuta pa još i idološka pravila, rekonstrukcija je dve značajne postavke Milana Konjovića iz 1946. i 1951. godine, izložbe iz Muzeja Matice srpske u Novom Sadu, i izložbe u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu, uključujući i izvorni dokumentacioni materijal iz vremena kad su i izložbe održane.

Milan Konjović (1898-1993) je najpoznatiji vojvođanski slikar, priznat umetnik moderne svetske likovne scene, ali i živopisan lik - svedok i učesnik burnih društveno-političkih promena. Istoričar umetnosti Sava Stepanov, autor izložbe i studijskog teksta kataloga, ugledni novosadski istoričar i teoretičar umetnosti ovom izložbom želi da pokaže kako se Konjović, uprkos i danas postojećim predrasudama, "hrabro, odlučno i beskompromisno, posle svih napada na njegovo slikarstvo i njegovo shvatanje umetnosti, obračunao sa zagovornicima socijalističkog realizma, pogotovo sa protagonistima jednog teoretskog koncepta zasnovanog izvan umetnosti.

Na izložbi su o životu i delu Milana Konjovića govorili još i dr Ješa Denegri, ugledni istoričar umetnosti iz Beograda i vrsni poznavalac ovog razdoblja moderne srpske umetnosti i Irma Lang, dugogodišnji kustos i direktor Galerije „Milan Konjović“ u Somboru.

Veliku pomoć u realizaciji ovog velikog i zahtevnog projekta nesebično je pružila Gradska opština Čukarica, a izložbu je zvanično otvorio predsednik ove opštine Milan Tlačinac. 

Za izložbu je obezbeđen i lep izbor prateće literature, monografija, kataloga... posvećene Milanu Konjoviću.

Izložbu preporučujemo i onima koji dobro znaju i mnogo puta su bili u prilici da se sretnu sa delom umetnika, ali i novim generacijama koje tek ulaze u svet umetnosti.

Prvima je ovo lepa prilika da se na jednom mestu podsete umetnosti koju su voleli i sa kojom su živeli, a drugima da izvuku jasne pouke, na dobrom primeru, šta je stvaralaštvo, i kao sam čin, i kao delo, ali i stvaralac kao ličnost, u ovom slučaju - ličnost za poštovanje i ugledanje, delo za divljenje, stvaralaštvo iz kog se jasno iščitava vanvremena i nadvremena kategorija jedne od osnovnih ljudskih potreba ili stremljenja za lepim u istini i istinom u lepom.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još