Srbija 90. na listi najboljih za poslovanje

Na prvom mestu kao zemlja najpogodnija za poslovanje se našao Novi Zeland, koji je napredovao sa prošlogodišnjeg drugog mesta prvenstveno zahvaljujući transparentnoj i stabilnoj poslovnoj klimi koja podstiče preduzetništvo, istakao je "Forbs".

Na drugom mestu je Danska, a slede redom Hongkong, Singapur, Kanada, Irska, Švedska, Norveška, Finska i Velika Britanija.

Kad je reč o bivšim jugoslovenskim republikama, najbolje je rangirana Slovenija, na 23. mestu, a slede Makedonija (37. mesto), Crna Gora (45. mesto), Hrvatska (47. mesto) i Bosna i Hercegovina (85. mesto).

Lista je sastavljena na osnovu 11 različitih kategorija: vlasničkih prava, inovacija, poreza, tehnologije, korupcije, slobode (lične, trgovinske i monetarne), birokratije, zaštite investitora i poslovanja berze.

Novi Zeland je najmanja privreda od prvih deset zemalja na listi, ali je ostvarila najbolje rezultate u četiri od 11 kategorija koje su uzete u obzir prilikom rangiranja država, navodi se u tekstu.

"Forbs" se u sastavljanju liste oslonio na istraživanja i izveštaje sledećih organizacija američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), strateških instituta "Fridom haus" i "Heritidž faundejšn", "Properti rajts alajans", "Transparensi internešenel", Svetske banke i Svetskog ekonomskog foruma.

(Tanjug)

Pogledajte još