Vukčević: Presuda je skandalozna!

"Radi se o jednom od najvećih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, o ubistvima, proterivanjima i ugroženosti više stotina hiljada ljudi, a da za to niko nije odgovarao", rekao je Vukčević Tanjugu.

Prema njegovim rečima, pravno je neshvatljivo da je pri jednako utvđenom činjeničkom stanju prvostepeno sudsko veće optuženima izreklo visoke kazne, a da je drugostepeno veće donelo dijametralno suprotnu odluku.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je da je radostan zbog toga što su na slobodi Gotovina i Markač - ljudi, za koje je, kako je rekao, bio uveren da su nevini.

U prvom reagovanju posle izricanja oslobađajuće presude za hrvatske generale u Haškom tribunalu, Josipović je za hrvatski T portal rekao:

"Radostan sam što su slobodni ljudi za koje sam bio uveren da su nevini. Drago mi je da je presuda ovakva kakva jeste jer mi smo znali da Oluja nije bila zločinački poduhvat. Zločina je bilo, ali za njih generali nisu krivi."

Josipović će se javnosti obratiti na konferenciji za novinare oko 11 sati.

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac izjavio je da ono što je dobro za generale Markača i Gotovinu nije dobro za žrtve i nastavak obnove pomirenja u regiji.
"Ono što je dobro za generale Markača i Gotovinu sasvim sigurno nije dobro za žrtve i nastavak obnove pomirenja u regiji. Nakon ove presude koja je dobra za generale, ostaje pitanje ko je odgovoran za ubistva, progon, uništenje i paljenje kuća, jer do sada za to još nio nije odgovarao", rekao je Pupovac nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima, a prenosi Hina.

Politički analitičar Davor Đenero smatra da, iako su Gotovina i Markač u Hagu oslobođeni za zločine u "Oluji", ostaje obaveza da se kazne izvršioci zločina u "Oluji".

(Tanjug)

Pogledajte još