Srbija preplavljena robom koju niko ne kontroliše

"Moramo, moramo" bez puno konkretnih odgovora ili odgovora na dugom "štapu", osnova su okruglog stola Centra za evropske politike, pod nazivom "Ka evropskom nivou zaštite potrošača u Srbiji".

- Srbija je šampion u donošenju strategija, samo što nemamo još i strategiju za zaštitu komaraca, imamo strategije za sve i svašta , ali većina strategija se ne primenjuje mi kao da imamo potrebu da se dopadnemo tim strategijama - rekao je potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić.

Nacionalni savet za zaštitu potrošača, je u obavezi da do 30. novembra ove godine dostavi predloge na predloženi tekst Strategije za zaštitu potrošača, za koju je veoma bitno da bude primenjiva u praksi, naglasio je Ljajić.

Centar evropske politike predstavio je zaključke i preporuke istraživanja o unapređenju sistema zaštite potrošača koje je sproveo tokom 2012. godine. Potrebne su dalje imene Zakona o zaštiti potrošača, ali i drugih propisa u vezi sa potrošačkom politikom, kako bi se u potpunosti odgovorilo na obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Predlaže se uvođenje većeg broja prekršaja za povrede Zakona o zaštiti potrošača, ojačavanje inspekcijskog nadzora u ovoj oblasti i specijalizacija sudija prekršajnih sudova u nekoliko šire definisanih stručnih oblasti.

Jedno je sigurno dok se birokrati ne dogovore građani Srbije će i dalje plaćati najskuplju hranu na Balkanu, biće šampion po poskupljenjima, a potrošači će morati još dugo da prebiraju po džepovima kada uđu u velike trgovinske lance, i planiraju put u Segedin kako bi se po povoljnijim uslovima snadbeli osnovnim životnim namirnicama.

Pogledajte još