Ilić najavljuje besplatnu legalizaciju?

Suština novog zakona o legalizaciji jeste da legalizacija bude besplatna. Ministar građevinarstva i infrastrukture Velimir Ilić rekao je da se novi Zakon o legalizaciji nalazi na javnoj raspravi i da očekuje da će ga Vlada već na prvoj sednici podržati, čime će ući u skupštinsku proceduru.

U emisiji jagodinske televizije Palma plus, Ilić je rekao da je u Srbiji 1.300.000 nelegalnih objekata, a 2,5 miliona ljudi je bez ikakve imovine jer im objekti nisu uknjiženi u katastar nepokretnosti.

Prema njegovim rečima na Zakonu su radili najbolji pravnici Srbije, a trebalo bi da građani besplatno uknjiže svoje objekte u katastar nepokretnosti.

- Za upis građani će plaćati samo taksu, koja će iznosti oko 100 evra, i to u nekoliko rata - rekao je Ilić.

Ministar je istakao i da će se građevinske dozvole izdavati znatno lakše i brže i bez ikakvih plaćanja unapred, već da će se plaćati na kraju završetka objekata.

- Plaćanjem unapred favorizujemo samo tajkune i narkodilere, one koji imaju keš da mogu unapred da izmire sve obaveze - rekao je Ilić.

Govoreći o dijalogu sa Kosovom i dobijanju datuma pregovora oko ulaska u Evropsku uniju, Ilić je ocenio da Vlada, što se tiče Kosova i EU, ima dobar koncept.

- Kooperativni smo i nadam se da ćemo uskoro dobiti datum za pregovore. Dobijanjem statusa, mi smo kao članovi EU sa svim privilegijama, a možemo raditi sa Rusijom, Kinom, zemljama koje nisu članice EU - objasnio je Ilić.

Kada je reč o Kosovu, to je sastavni deo Srbije po Ustavu. Srbija se ne odriče Kosova. Borićemo se, bićemo istrajni, argumentovani. Kosovo je srpsko i to je svima jasno, tamo su naše svetinje, naš narod i moramo se boriti da Srbi tamo ostanu", rekao je Ilić.

Pogledajte još