Debeljuce - glavu gore

VANKUVER - Kanađanka kineskog porekla najnovijom knjigom objavila je rat pravoj "opsesiji vitkošću" u Aziji, tvrdnjom da "dimenzije ženskog tela nisu bitne u iskrenim ljubavnim vezama".

Njen savet glasi: žene, bacite u kantu za đubre pilule i druge preparate za vitko telo, jer mnogi izazivaju zdravstvene probleme, a neretko imaju fatalan ishod.

U pravoj poplavi knjiga protiv mršavljenja koja je zapljusnula Zapad, Kanađanka Patriša Vong svojom knjigom pod naslovom "Debela, lepa žena", objavljenoj na kineskom jeziku, ponudila je prvi savetnik kako da se Azija uključi u sada već globalni pokret za prihvatanje "telesnih razmera kakvim ih je priroda stvorila".

Podsećanja radi, dve žene, jedna iz Japana, druga iz Singapura, umrle su proteklih meseci jer su, dokazano je, uzimale pilule za mršavljenje proizvedene u Kini.

U isto vreme, mnoge žene, među njima i poznata singapurska TV voditeljka, zaradile su ozbiljna oštećenja jetre posle korišćenja pilula, podseća kanadski dnevnik Toronto star.

Zasipani danonoćno reklamama u kojima vitke, preplanule manekenke preporučuju različita sredstva za vitku liniju, sve više žena i muškaraca u Hongkongu pati od poremećaja u ishrani, tvrdi gospođa Vong.

"U proteklih deset godina, 50 puta povećan je broj ljudi koji pate od poremećaja u ishrani i anoreksije",upozorila je 30-godišnja gospođa Vong koja se ne stidi svojih "pozamašnih oblih dimenzija".

U knjizi ona ukazuje na svakodnevnu diskriminaciju kojoj su podvrgnute punačke dame i savetuje ih kako da izgledaju atraktivno i povrate samopouzdanje uz istovremeno prihvatanje sopstvene težine.

Sama gospođa Vong, visoka 175 santimetara, tvrdi da ne zna koliko je teška jer je na vagu prestala da staje kad joj je bilo 17 godina - nakon što je "pobedila anoreksiju koja je dovela na ivicu smrti".

Poremećaje u ishrani, koji žrtve teraju na gladovanje do smrti u pogrešnom uverenju da su "predebeli", i koji mogu imati fatalan ishod, kako je priznala, izbegla je u trenutku kad je videla šta se događa sa njenim školskim drugaricama koje su gladovale.

"Moje drugarice su bile uverene da će samo vitke moći da budu primljene na prestižne univerzitete, kao što su Oksford i Harvard, i dovodile su sebe na ivicu totalne iscrpljenosti. Onda sam se zapitala da li to i ja treba da radim. Odlučila sam da se spasim i počnem da živim na sopstveni način uz samopoštovanje sopstvenih vrednosti", izjavila je gospođa Vong.

U Hongkongu, reklame za mršavljenje doslovno zasipaju ljude: sa bilborda, na železničkim stanicama, u vozovima i autobusima, sa stranica listova i magazina. Slična je situacija i u Singapuru.

Stručnjaci tvrde da Hongkong dobrano zaostaje za trendom "RECI NE MRŠAVLJENJU" i "PRIHVATI DIMENZIJE" koji je odavno zahvatio Zapad.

 - Postoji anegdota u kojoj bedno odeven prosjak prilazi vitkoj, elegantnoj dami i kaže: "Tri dana ništa nisam jeo". Na ovo se dama razrogači, oduševljeno pljesne i
uzvrati: "Divno, recite mi ko je vaš savetnik za mršavljenje" - ispričala je gospođa Vong. 

(FoNet)
april 2009.

Pogledajte još