Dugovanja bolnica za lekove postaju javni dug

BEOGRAD, 16. novembra 2012. (Beta) - Ministar finansija i privrede Mladjan Dinkić izjavio je u petak da je Vlada Srbije usvojila izmene tri zakona iz oblasti zdravstva kojima će 13 milijardi dinara dugovanja bolnica za lekove postati javni dug.

Dinkić je kazao, na konferenciji za novinare, da će bolnicama, izmenama zakona biti zabranjeno da nabavljaju lekove i medicinska sredstva kao i da će od 31. marta nabavka biti centralizovana.

"To će smanjiti nivo korupcije i sprečiti nagomilavanje dugovanja za lekove", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, Republički fond za zdravstveno osiguranje će skratiti rokove plaćanja lekova apotekama sa sadašnjih 200 dana na 150 u narednoj godini, odnosno na 120 u 2014. godini da bi godinu kasnije rok za isplatu bio 90 dana.

Dinkić je dodao da će lokalne samouprave dobiti mogućnost da iz svojih budžeta plaćaju lekare i medicinske sestre koje su višak po republičkim standardima.

Kako je ukazao, 14.000 medicinskih radnika je višak, i do sada se novac za njihove plate izdvajao iz sredstava namenjenih za plaćanje lekova, što je dovelo do nagomilanih dugovanja za lekove.

Pogledajte još