Trenutan uvid u najnovije cene

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da je sistem za distribuciju podataka o kvantaškim cenama svežeg voća i povrća putem mobilnih telefona, odnosno SMS poruka − AGRO−SMS, dostupan korisnicima svih mreža mobilne telefonije u zemlji. 
U saopštenju se navodi da je od 1. jula taj servis, koji je aktiviran u maju ove godine, dostupan korisnicima mreža 062, 063, 064 i 065. Kako je istaknuto, rešeni su i problem vezani za nedostatak podataka o nekim cenama, zbog čega su mnogi korisnici, ubrzo posle aktiviranja sistema bili nezadovoljni. 

Projekat AGRO−SMS je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede Srbije i Projekta za razvoj preduzetništva Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i omogućava korisnicima trenutan uvid u najnovije cene za osam vrsta svežeg voća i povrća sa sedam kvantaških pijaca u Srbiji i Evropi.
Sistem je osmišljen da pomogne poljoprivrednicima da prate tržišne trendove, da prepoznaju mogućnosti na tržištu svežeg voća i povrća i da planiraju proizvodnju. AGRO−SMS je neprofitan servis koji je osmišljen da bi pomogao proizvođačima i kompanijama u Srbiji da uključe sveže voće i povrće u svoju međunarodnu tržišnu ponudu. Korisnici AGRO−SMS servisa dobijaju SMS poruku sa najnovijim cenama svežeg voća i povrća sa kvantaških pijaca u Beogradu, Nišu, Kraljevu, Parizu, Londonu, Hamburgu i Roterdamu pošto pošalju poruku sa odgovarajućom šifrom na broj 2299.

Cena odabranog proizvoda je pet dinara, plus porez na dodatu vrednost, a korisnici mogu da saznaju cene malina, jagoda, trešanja, borovnica, bresaka, krastavaca, paradajza i paprike izražene u evrima. Cene koje će korisnici AGRO−SMS servisa dobijati putem SMS poruka su najnovije cene sa kvantaških pijaca prema izvorima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije (STIPS) i Ministarstva poljoprivrede SAD (USDA). (“Pregled”)

Pogledajte još