Osveštana obnovljena Ruska nekropola na Novom groblju

BEOGRAD, 17. novembra 2012. (Beta) - Srpski patrijarh Irinej i ruski mitropolit Ilarion osveštali su u subotu na Novom groblju u Beogradu Rusku nekropolu, zvona i zvonik, čime je, kako je rečeno, još jednom potrvrdjeno da srpsko-rusko prijateljstvo nema alternativu.

Patrijarh Irinej je naveo da su oni koji su tu sahranjeni, a posebno oni koji su dali živote u odbrani bližnjih, pokazuju da "smo jedan narod sjedinjeni jednom verom, jednom crkvom i u čijim žilama struji ista slovneska krv".

"Neka svima koji ovde počivaju, pravoslavnim hrišćanima, ruskim i srpskim, posebno onima koji su se borili za našu slobodu i dobro i položli živote na ovoj srpskoj zemlji, neka im Gospod za tu žrtvu i ljubav daruje carstvo nebesko i radost u Gospodu", rekao je patrijarh.

On je istakao da su oni svojom žrtvom pokazali da nema veće žrtve nego dati život za svoje bližnje i svoju braću.

Predsednik odeljenja spoljnih crkvenih veza Ruske pravoslavne crkve, mitropolit volokolamski Ilarion podsetio je da su na ovom groblju sahranjeni ruski vojnici koji su dali svoje živote za slobodu srpskog naroda u toku Prvog svetskog rata.

On je istakao da se njihova žrtva ne može izmeriti nikakvim ljudskim katergorijama, jer su za srpski narod dali ono najdragocenije što čovek ima - svoje živote.

"Sećamo ih se kao heroja koji su zaslužili najviše poštovanje i zahvalnost. Mi smo jedinstven narod, zajednički slovenski narod, naslednici svetog Ćirila i Metodija i ono što smo nasledili od njih i oni što nas ujedinjuje je naša sveta", rekao je mitrapolit Ilarion.

Pogledajte još