Većina partija podržava zakon o političkim strankama

BEOGRAD, 6. aprila 2009. (Beta) - Većina poslanika u Skupštini Srbije saopštila je danas da podržava predloženi zakon o političkim strankama koji će, kako ocenjuju, uvesti red i uozbiljiti političku scenu u Srbiji.

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić rekla je novinarima u Domu Narodne skupštine da je povećanje broja potpisa za za osnivanje stranke dobro jer će smanjiti broj "fantomskih" partija. Ona je, međutim, navela da povećanje cenzusa za osnivanje stranke ne znači zagarantovano ukrupnjavanje političke scene i njeno uozbiljenje. Poslanik Bošnjačke liste Bajro Omeragić rekao je novinarima da će ta lista podržati predloženi zakon jer će uozbiljiti političku scenu i uvesti red u tu oblast.

Poslanik Jedinstvene Srbije Dragan Marković smatra da cenzus za registrovanje političke partije treba da bude 10.000 potpisa jer će na taj način na političkoj sceni ostati samo "prave stranke". Predlog zakona o političkim strankama, koji se nalazi na dnevnom redu tekuće sednice predviđa da je za osnivanje stranke potrebno najmanje 5.000 potpisa punoletnih i poslovno sposobnih državljana Srbije. Za osnivanje stranke nacionalne manjine, prema tom predlogu zakona, potrebno je 500 potpisa.

Pogledajte još