Vojvodina netolerantan region za GMO

“U momentu kada Srbija pristupi STO, jer će tada morati da izbriše sva tri člana koja ograničavaju bilo kakav vid trgovine, predložio sam da, u skladu sa evropskim direktivama i procedurama, proglasimo Vojvodinu za netolerantan region za GMO”, rekao je Ješić agenciji Beta.

Precizirao je da će se Vojvodina u prvom ili drugom kvartalu naredne godine proglasiti za netolerantan region i uvesti takve principe kontrole da se ne mogu uspostaviti GMO, naročito u domenu kukuruza, jer bi to donelo štete merene desetinama milijardi dinara.

“Za GMO ovde niko nema interes, ni veliki proizvodjači poput Kostića i Miškovića, ni mali, jer prosto ne možete izvesti merkantilni kukuruz pošto se na granici kontroliše i ako se ispostavi da sadrži GMO ne može niko da ostvari profit od izvoza”, kazao je Ješić.

Prema njegovim rečima, u prilog najavljene odluke Vlade Vojvodine idu iskustva zemalja iz okruženja, koje prilikom pristupanja STO ništa nije sprečilo da proceduru oko uvodjenja GMO dovedu na takav nivo da je nemoguće gajiti takve organizme.

Kao najočitiji primer naveo je Austriju, koja je u potpunosti zabranjena zona za promet GMO, a promet je zabranjen i u nekoliko županija u Hrvatskoj, Sloveniji i Madjarskoj, dok je problem sa GMO nešto izraženiji u Rumuniji.

Beta