Danski ministar kulture na udaru zbog cirkuske škole

KOPENHAGEN, 18. novembra 2012. (Beta) - Ministar kulture Danske Ufe Elbaek našao se na udaru oštre kritike opozicije zbog šest miliona kruna (800.000 evra) namenjenih za otvaranje visoke cirkuske škole u akademiji gde radi njegov životni partner i gde je i sam bio član uprave.

Kako prenosi dnevnik "Politiken", portparol zadužen za kulturu kod danskih liberala Mikael Astrup Jensen izjavio je da mu se "pale lampice upozorenja s moralnog stanovišta, kada novac odlazi na nešto o čemu niko ko se bavi kulturom nije čuo, dok su mnogi drugi odbijeni".

"To više liči na jednu 'prijateljsku uslugu', nego na realnu političku odluku", ocenio je portparol liberala.

Ministar Elbaek, inače socijaldemokrata, oštro je odbacio optužbe, istakavši da taj predlog potiče od članova upravo liberala iz gradske vlade Kopenhagena i da bi zato bilo "još podložnije kritici da nije zauzeo stav u vezi s tim".

On je objasnio i da je novac namenjen potpuno novoj ustanovi, odnosno da će budući studenti takozvanih novih cirkuskih veština samo fizički biti smešteni pod istim krovom sa akademijom u kojoj je njegov partner sekretar i gde je ministar ranije bio član uprave.

Pogledajte još