Džordan, Stokton, Robinson i dva trenera u Kući slavnih

DETROIT, 6. aprila 2009. (Beta-AP) - Bivši košarkaši američke profesionalne lige (NBA) Majkl Džordan, Dejvid Robinson i Džon Stokton primljeni su u Kuću slavnih (Hall of Fame), kao i dva trenera.

Pored Džordana, Robinsona i Stoktona u košarkašku Kuću slavnih izabrani su i trener Jute Džeri Sloan, kao i trener ženskih koledž ekipa Si Vivijan Stringer.

Džordan je u 15-godišnjoj karijeri igrajući za Čikago Bulse i Vašington Vizardse postigao ukupno 32.292 poena, što je treći najbolji skor u istoriji NBA lige. Više od njega postigli su samo Karim Abdul Džabar i Karl Meloun.

"Leteći" Džordan je osvojio šest titula šampiona sa Bulsima i jednu dok je igrao za koledž ekipu Severne Karoline.

Stokton je celu karijeru proveo u Juti, postigavši 19.711 poena, 15.806 asistencija i 3.265 ukradenih lopti. On drži rekord po broju asistencija u sezoni 1.164 (1990-1991).

Robinson je 14 godina igrao u San Antonio Sparsima, sa kojima je osvojio dva šampionska prstena, dok je jednom bio proglašen za najkorisnijeg igrača lige (MVP). "Admiral" je 10 puta učestvovao na mečevima Ol-Stara, a osvojio je i dve zlatne olimpijske medalje.

Sloan je jedini trener u NBA ligi koji je ostvario više od 1.000 pobeda sa jednim timom.

Si Vivijan Stringer je treća po broju ostvarenih pobeda u ženskoj koledž košarci, a druga među aktivnim trenerima. Ona je predvodila tri različita tima do završnog turnira (fajnal-fora).

Ceremonija uvođenja u Kuću slavnih održaće se od 10. do 12. septembra u Springfildu.

Pogledajte još