Pobunjeničke grupe odbacuju Nacionalnu koaliciju

BEJRUT, 19. novembra 2012. (Beta-AFP) - Sirijske oružane islamističke organizacije Liva al-Tavhid i Front al-Nosra, čiji se pripadnici bore u Alepu, saopštile su da odbacuju Nacionalnu koaliciju i da se zalaži za islamsku državu, navodi se u video poruci objavljenoj na internetu.

"Mi, borci sa terena u gradu Alepu i okolini, saopštavamo da odbacujeno zaveru koja se predstavlja pod imenom Nacionalna koalicija i jednoglasno se zalažemo za uspostavljanje pravedne islamske države", navodi se u poruci.

Apel za uspostavljanje islamske države potpisalo je 14 organizacija, medju kojima Front al-Nosra koji je preuzeo orgovornost za brojne napade na provladine snage u Siriji.

Te organizacije, kako se navodi, odbacuju sve planove koji su nametnuti spolja, "bilo da se radi o koalicijama ili savetima".

Na snimku oko 30 muškaraca za stolom slušaju čoveka sa bradom kako im čita saopštenje. Ispred njega je Kuran, a na zidu se vidi crna islamistička zastava. Pošto je pročitano saopštenje, jedan od prisutnih je istakao primerak Kurana i poručio "Neka Kuran bude Ustav".

Pogledajte još