Ispunjeno Twitter obećanje: Jeremić počinje obračun sa Hagom!

Nakon što je domaća javnost mahom ostala zaprepašćena oslobađajućom presudom za hrvatske generale Gotovinu i Markača, predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić je odlučio da već na svom Twitter nalogu pokaže svoj stav, a potom i da pokuša da isti opravda i na "licu mesta", odnosno na Generalnoj skupštini UN.

Naime, Jeremić je za 10. april 2013. godine zakazao javnu raspravu u Generalnoj skupštini UN o ulozi međunarodnih ad hok krivičnih tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda, ukazujući da je oslobađajućom presudom hrvatskim generalima nanet udarac ugledu UN, prenosi FoNet.

Na komentar jednog od Twitteraša o mogućem podnošenju ostavke, Jeremić je "tvitnuo" sledeće:

- Ne, neću podneti ostavku, već ću ovim međunarodnim kriminalcima naneti štetu koju nisu očekivali da će im se desiti.

Međutim, sve je počelo na Twitteru ovim (na fotografiji ispod) Jeremićevim tvitovima, koji su izazvali niz komentara njegovih pratilaca, koji su mu mahom pružili podršku.

(old_image)

Nakon tvitova, Jeremić se oglasio i zvaničnim saopštenjem u kome ističe da je "odluka Žalbenog veća Haškog tribunala u vezi sa operacijom "Oluja" izazvala razumljivo ogorčenje u mnogim delovima sveta", kao i da je "nesporna je činjenica da je oko četvrt miliona Srba prognano sa svojih ognjišta u svega nekoliko dana, a da je sud koji je osnovan da bi istražio ovakva nedela praktično odlučio da za ovaj čin nije bilo ni krivaca niti odgovornih". "Iz toga bi moglo da se zaključi da zločina zapravo nije ni bilo, što je u evidentnoj suprotnosti sa realnošću", kaže u saopštenju predsednik GS UN.

"Moje lično mišljenje je da je odlukom Žalbenog veća Haškog tribunala nanesen udarac ugledu Ujedinjenih nacija, ali dozvoljavam mogućnost da sam, kao pripadnik naroda čije je proterivanje iz svojih domova ovim činom legalizovano, po ovom pitanju donekle subjektivan", piše Jeremić u saopštenju.

- Imajući u vidu da su upravo UN bile osnivač takvih sudova, smatram da je prirodno da se ovde raspravlja o njihovom učinku, kao i o stepenu ispunjenosti njihove izvorne svrhe. Zbog toga ću debatu u GSUN otvoriti za široku javnost, i u njoj dozvoliti učešće ne samo državama, već i akademskoj zajednici, istaknutim pojedincima i građanskim udruženjima - piše dalje u Jeremićevom saopštenju.

- Čvrsto sam uveren da istinsko pomirenje i okretanje nove stranice u odnosima između zavađenih naroda nije moguće zasnivati na negaciji i veličanju zločina, jer to u suštini predstavlja podsticaj na njihovo ponavljanje - stoji, takođe, u ovom saopštenju kojim je zakazana sednica na temu Haškog tribunala.

K.M./FoNet

Pogledajte još