Misija MMF-a završava posetu Srbiji

BEOGRAD, 19. novembra 2012. (Beta) - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je u ponedeljak da očekuje da misija Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) na kraju razgovora s predstavnicima Srbije odredi konkretan datum ponovnog dolaska povodom sklapanja novog aranžmana.

Misija MMF-a boravi u Srbiji od 13. novembra i u utorak završava razgovore s predstavicima vlade i NBS-a. Kakao je najavljeno, misija će po završetku razgovora izdati saopštenje o rezultatima posete tokom koje su bila razmatrana tekuća ekonomska kretanja, predlog budžeta Srbije za 2013. i mogućnosti sklapanja novog aranžmana.

Tabakovićeva je na predstavljanju novembarskog izveštaja o inflaciji u Srbiji rekla da se nada da će biti sklopljen novi aranžman Srbije i MMF-a i istakla da je pomoć te medjunarodne finansijske institucije kao savetnika i saradnika uvek dobrodošla.

Dodala je da je zadovoljna dosadašnjim razgovorima predstavnika NBS-a i MMF-a tokom kojih je posebno razmatrana inflacija, koja je trenutno na godišnjem nivou dostigla 12,9 odsto.

Guvernerka je istakla da su nju kao guvernera NBS prihvatile medjunarodne finansijske institucije i da će budućnost pokazati da ona ni na koji način neće biti "politički guverner".

Jorgovanka Tabaković je za guvernera izabrana u avgustu ove godine na predlog predsednika Srbije Tomislava Nikolića, pošto je Skupština Srbije usvojila izmene Zakona o NBS-u.

Pogledajte još