NBS: Prošao inflatorni udar

BEOGRAD, 19. novembra 2012. (Beta) - Predstavnici Narodne banke Srbije procenili su u ponedeljak da je prošao inflatorni udar i da će se rast mesečne inflacije, koja je na godišnjem nivou dostigla 12,9 odsto, usporiti od novembra.

"Rast potrošačkih cena će biti nastavljen i u narednim mesecima, zbog niske baze, ali se pad godišnje inflacije očekuje od drugog tromesečja 2013. godine i vraćanje u granice cilja krajem godine", rekla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković na predstavljanju novembarskog izveštaja NBS o inflaciji.

Tabaković je podsetila da centralna banka za 2013. godinu "cilja" inflaciju u granicama od četiri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

Istakla je da će mere fiskalne konsolidacije, koje preduzima Vlada Srbije, pomoći NBS u obaranju inflacije.

Generalni direktor Sektora za monetarne analize i statistiku NBS Branko Hinić je rekao da je rast cena naročito bio izražen u poslednja dva meseca, pre svega prehrambenih proizvoda, usled dugotrajne suše i poskupljenja sirovina.

Na inflaciju u oktobru je, kako je dodao, uticalo i povećanje stope PDV-a sa 18 na 20 odsto, kao i vanredno povećanje akciza na cigarete i naftne derivate.

Procene NBS su da će još neko vreme rasti cene hrane, a da će u narednoj sezoni pojefitniti primarni poljoprivredni proizvodi, što će uticati na pad inflacije od drugog tromesečja iduće godine.

Pogledajte još