Zalaganje za izlazak iz EU je glupost

LONDON/BEOGRAD, 19. novembra 2012. (Beta) - Uticajni član britanske Konzervativne stranke Ken Klark upozorio je lidere "svih političkih stranaka" da je zalaganje za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije "potpuna glupost" i da "neodgovorna" debata o tome podriva britanski uticaj u pregovorima u Briselu, piše u ponedeljak list Gardijan (Guardian).

Britanski premijer Dejvid Kameron suočen je sa zahtevom drugih uticajnih konzervativaca da raspiše referendum o Evropi, dok se, s druge strane, lider opozicionih laburista Ed Miliband priprema da održi govor u kojem će se založiti za proevropsku politiku.

Konzervativac Dejvid Dejvis i laburista Miliband održaće svoje govore pre nego što Kameron otputuje ove nedelje u Brisel na pregovore o budžetu EU.

Kemeron je pod velikim pritiskom pošto se zalagao za zamrzavanje budžeta EU, dok su 53 evroskpetička poslanika, uz podršku laburistra glasala za rezove u potrošnji EU u sledećih sedam godina.

Klark je radio Bi-Bi-Si (BBC) svoje kolege torijevce, koji su se usprotivili Kamerunovom stavu o budžetu, opisao kao "ekstremne evroskpetike" i izneo uverenje da će premijer zadržati Veliku Britaniju u EU uprkos pritiscima.

"Bila bi katastrofa za naš uticaj na globalne političke dogadjaje i katastrofa za britansku privredu ako bismo napustili EU. Našem uticaju na ove kritične dogadjaje štetiće ako nastavimo da sumnjamo u naše dalje članastvo", rekao je Klark.

Pogledajte još