Švedska podržava napredak Srbije ka EU

Kako je saopšteno nakon sastanka sa članovima skupštinskog Odbora za ljudska i manjina prava i ravnopravnost polova, Ertsborn je ukazao da je u švedsko zakonodavstvo uvršćena Deklaracija UN o pravima deteta i da se ona uspešno sprovodi, ali da još nije donet poseban zakon, već samo da postoji zakon za roditelje.

Švedski ambasador u Srbiji Bertil Krister najavio je da će Program za Srbiju koji Švedska realizuje u cilju pružanja podrške različitim projektima, posebno u oblasti zaštite ljudskih prava, biti nastavljen i kada Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU.

Članica odbora srpskog parlamenta Dubravka Filipovski je posebno ukazala na problem azilanata i navela da će Srbija učiniti sve da se smanji njihov broj u Švedskoj i u ostalim zemljama EU.

Osvrćući se na mogućnost ukidanja bezviznog režima, Filipovski je dodala da on za Srbiju mnogo znači i da je to, po njenim rečima, jedini benefit koji gradjani stvarno osećaju.

Zlata Đerić rekla je da je radi efikasnijeg rada odbora u ovom sazivu, formirano pet radnih grupa koje će se baviti ljudskim pravima i slobodama, pitanjima nacionalnih manjina, pitanjima veroispovesti, pitanjima rodne ravnopravnosti, kao i razmatranjem predstavki i inicijativa gradjana.

foto: Bertil Ericson/Scanpix

BEOGRAD, 19. novembra 2012. (Beta)

Pogledajte još