Dačić: Za razliku od Hrvata, Srbija je svoje generale uz veselje hapsila

Dačić je, podsećajući da je saradnja sa Hagom svedena na najniži, tehnički nivo, ukazao da se postavlja pitanje odnosa Srbije prema onima koji su izručeni Tribunalu u Hagu: "Neko će reći da je to sada lako kada su svi izručeni, ali imate drugu stvar, a to je pitanje odnosa države prema ljudima koji su u Hagu. Srbija je te ljude uz veselje hapsila i ispraćala u Haški tribunal. Je l' mislite da je neko iz države preduzimao nešto da pomogne? Pa više dopisa je dobilo Tužilaštvo Tribunala, nego odbrana. E, tu je razlika zbog koje Srbija treba da se stidi", kazao je Dačić novinarima u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je za svoje ljude u Hagu do kraja mislila da nisu krivi. Objašnjavajući šta znači tehnička saradnja sa Hagom, Dačić je rekao: "To znači da kada traži advokat okrivljenog da mu pošaljete dokumenta vi to i uradite, a kada traži Tužilaštvo, odgovorite - razmotrićemo". On je naglasio da je svaki drugi vid saradnje sa Hagom otkazan.

Prema premijerovoj oceni, očigledno je da je izvršen politički pritisak na Hag i da zapravo nije doneta oslobađajuća presuda za Gotovinu i Markača, već za Hrvatsku, koja je kao država oslobađena za "Oluju" i proterivanje više od 200.000 i ubistvo nekoliko hiljada ljudi.

Dačić je podsetio da je već oslobođen Naser Orić, i da će se to možda dogoditi i sa Ramušom Haradinajem, i ukazao da se onda postavlja pitanje zbog koga zapravo postoji Haški tribunal. "Odgovor je izgleda jasan", poručio je Dačić.

On je istakao da će Srbija na međuarodnom planu preduzeti sve što može, kao i da je on već razgovorao sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, a ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić sa svojim kolegama. On je dodao da se sada pravno analizira situacija, i da se gleda šta se može uraditi u slučaju takve presude.

"Ne možemo sada da pucamo sebi u glavu, ne možemo da kukamo ni kao Kalimero zato što je međuanrodna zajednica nepravedna. Da je Srbija jaka nikad se ovo ne bi desilo", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Skupštini Vojvodine u Novom Sadu.

Dačić je rekao da je Haški tribunal oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Antu Gotovini i Mladenu Markaču optuženim za ratne zločine u akciji "Oluja" 1995. vratio Balkan u 90 godine prošlog veka.

"Kakav je to proces pomirenja, ako su neke žrtve bezvredne. Ovim su obezvređene sve žrtve iz akcije 'Oluja'", rekao je premijer Srbije.

Pogledajte još