"Tajms" tvrdi: Krvoproliće Miloševićev ručni rad! Srbi prihvatite presudu!

Londonski "Tajms" piše da su tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji sve strane činile zločine, ali da nisu svi jednako krivi, a najodgovorniji je Slobodan Milošević.

Hrvatski građani srpske nacionalnosti su zaista bili žrtve ratnih zločina. Ali, ispravan odgovor Vlade Srbije bi trebalo da bude prihvatanje presude Haškog tribunala kao konačne reči o konfliktu i priznavanje da koreni raspada Jugoslavije leže u odlukama donesenim u Beogradu, piše "Tajms", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema navodima tog lista, Milošević je bio opsednut "nemilosrdnim i fanatičnim ciljem stvaranja etnički čiste 'velike Srbije'".

List podseća da su hrvatske snage u avgustu 1995. godine izvele operaciju "Oluja", tokom koje je 200.000 Srba pobeglo ili je proterano iz svojih domova, a 150 ubijeno.

To su bili zločini i tribunal UN to nije doveo u pitanje, a oslobađanje hrvatskih generala počivalo je na proceni da proterivanje Srba nije bilo rezultat zločinačkog udruživanja, tumači "Tajms" i ocenjuje da se operacija "Oluja" pokazala ključnom i u zaustavljanju Miloševića, spasavanju BiH dalje patnje i postizanju Dejtonskog sporazuma.

Haški tribunal je, prema oceni londonskog dnevnika u tekstu koji je posvećen oslobađajućoj presudi Markaču i Gotovini, nesavršen, ali častan pokušaj zadovoljenja pravde.

Sve strane su počinile zločine u balkanskim ratovima 1990-ih, ali nisu sve jednako krive. Krvoproliće je bilo ručni rad Miloševića, navodi "Tajms" i zaključuje da pomirenje, koje je sada ključno, "zavisi od tačnog prepričavanja istorije".

Izvor: Tanjug

Pogledajte još