Sud odbio da se Bekaliju sudi na slobodi

BUKUREŠT, 6. aprila 2009. (Beta) - Sud u Bukureštu odbio je  zahtev advokata o puštanju na slobodu vlasnika kluba Steaua Điđija Bekalija, koji je pritvoren 2. aprila zbog optužbe da je držao u zatočeništvu tri osobe koje su mu u januaru ukrale automobil, prenose rumunski mediji.

Suđenje u vezi sa zahtevom advokata da se Bekaliju sudi na slobodi počelo je danas u podne, a odluka je doneta kasno večeras. Tokomdana je pred sudom u Bukureštu protestovalo više stotina ljudi u znak podrške vlasniku kluba Steaua.

Za vreme suđenja raspoređeno je ukupno 130 policajaca, od kojih 80 u sudu, a 50 ispred zgrade suda.

Bekalija i još četiri osobe brani 14 poznatih advokata, koji tvrde da nisu ispoštovane sudske procedure oko pritvora.

Prema rumunskom zakonu, osobama pod krivičnom istragom određuje se pritvor jedino za teška krivična dela i ako predstavljaju opasnost za javnost da će ponovo počiniti isto krivično delo za koje im se sudi.

Bekalijev slučaj je paradoksalan jer se osobe koje su mu ukrale automobil nalaze na slobodi, dok je žrtva u pritvoru, tim više što se optužbe suda o kidnapovanju trenutno zasnivaju na pretpostavkama i tek treba da se dokažu.

Od kako je Bekali u pritvoru, navijači koji su za poslednjih nekoliko meseci stalno napadali vlasnika kluba zbog loše igre fudbalera i tražili da napustu klub, sada su izjavili da su ponovo uz njega i podržavaju ga.

Trener tima Steaua Marijus Lakatuš i osobe iz uprave kluba juče su održali konferenciju za novinare u znak podrške vlasniku kluba.

Od kako je priveden 2. aprila, Bekali je postao glavna tema štampanih i elektronskih medija u Rumuniji.

Rumunska televizija Realitatea je prenela danas rezultate ankete sprovedene među 1.200 ispitanika među kojima njih 82,66 odsto smatra da Bekalijevo hapšenje ima političku pozadinu, dok je 17,34 odsto reklo da je odluka istražnih organa opravdana.

Analitičari ocenjuju da će pritvor za Bekalija imati pozitivne posledice i da će mu to ponovo otvoriti put u politiku od koje je bio odustao zbog loših rezultata na parlamentarnim izborima u novembru prošle godine.

Bekali je predsednik Partije Nova Generacija, a takođe je jedan od najbogatijih Rumuna.

Pogledajte još