Padobranac u 98. godini

LONDON,7. april 2009. godine (FoNet) - Englez Džordž Mojs odlučio je da 98. rođendan proslavi na način koji će svi zapamtiti i skočio je padobranom sa visine od 3.000 metara. Tako je postao najstariji Britanac koji je ikada skočio iz aviona. 

Mojs već duže od 60 godina pomaže dobrotvornu organizaciju za pomoć unesrećenima na moru, a skokom je želeo da sakupi novac koji joj u vreme ekonomske krize sve više nedostaje. 

Da u svom istorijskom poduhvatu ne bi bio sam, pozvao je i četrdesettrogodišnjeg unuka Edvarda, koji je odmah pristao. Ni jedan ni drugi nikada ranije nisu skakali padobranom. 

"Sve je bila dedina ideja. Želeo je da se nekako odluži organizaciji koja nesebično pomaže unesrećenima na moru, a najbolji način bio je da sakupi novac za njih", rekao je Edvard. 

Kada je avion iznad aerodroma u Viltširu došao do visine od 3.000 metara, ded i unuk skočili su u tandemu s dvojicom instruktora. Padajući 190 kiolometara na sat, dosledno su sledili uputstva instruktora i otvorili padobrane na 1.500 metara od tla.

 "Bilo je nezaboravno. Uživao sam i uopšte se nisam plašio. Bio mu je to, ipak, prvi i poslednji skok", rekao je superdeka posle uspešnog prizemljenja.

Pogledajte još