Teško do posla u Srbiji ako nemaš vezu

Ako se samo malo osvrnete oko sebe, sigurno ćete čuti: „nema posla, svuda je sve preko veze“, „nisam član bilo koje stranke, pa sam nezaposlen/a godinama“, „tražim neku vezu za posao, to mi je jedina nada“, „nisam prošao/la na konkursu, prošla je direktorova nećaka“... Sa druge strane, ako se još malo zamislimo, svako od nas poznaje nekoga ko se zaposlio regularnim putem – konkurisao, prošao intervju i dobio posao. Pa, kakva je onda situacija u Srbiji po ovom pitanju.

Kako bismo izbegli pretpostavke, pitali smo direktno ljude koji su zaposleni – kako su to oni dobili posao. Naravno, anketa je bila anonimna, tako da su mogli biti potpuno iskreni. U istraživanju je učestvovalo 1530 osoba, od kojih je 49% zaposleno u privatnim domaćim firmama, 27% u državnom preduzeću i 24% u privatnim stranim kompanijama. Evo zanimljivih zaključaka:

Kako do posla u državnim firmama (bar većini)?

Da biste se zaposlili u državnoj firmi, sve su šanse da će vam biti potrebna pomoć prijatelja ili jaka veza. Naime, više od polovine ispitanika koji rade u državnim firmama reklo je da im je za dolazak do tog posla bila potrebna veza ili pomoć prijatelja. Interesantno, drugi najčešći način dolaska do posla u državnoj instituciji jeste da poslodavac sam pronađe i kontaktira odgovarajućeg kandidata, što je bio slučaj za svakog petog anketiranog. Samo se 15% ispitanika u državnoj firmi zaposlilo preko oglasa za posao koji je bio objavljen na sajtu specijalizovanom za zapošljavanje, a još manje njih – svaki deseti anketirani - putem Nacionalne službe za zapošljavanje.

Do posla "preko veze" u državnoj službi došlo je više od polovine anketiranih, kao i više od 40 odsto u domaćim privatnim firmama, dok je na ovaj način u stranim privatnim kompanijama zaposlen svaki četvrti ispitanik.

Zapošljavanje u privatnim kompanijama – stranim i domaćim

Do radnog mesta u privatnim firmama se dolazi na nešto drugačiji način. Naime, 50% anketiranih koji rade u stranim privatnim kompanijama, konkurisali su na oglas objavljen na specijalizovanom sajtu za zapošljavanje i tako se zaposlili. Veza je za posao u stranoj kompaniji pomogla tek svakom četvrtom ispitaniku, a u 20% slučajeva poslodavci su do kandidata došli sami – putem baza biografija.

Interesantno je, međutim, da je do posla u domaćim privatnim firmama podjednako moguće doći i preko oglasa na sajtu za zapošljavanje i uz pomoć veze, odnosno prijatelja. Tako je 35% ispitanih posao pronašlo preko oglasa, a malo više njih – 40% - preko veze. Nebitno u kom tipu preduzeća da rade, ispitanici su najmanje posao pronalazili putem agencija za zapošljavanje – u svega 3% slučajeva.

Šta se iz ovoga može zaključiti?

Kao i uvek u životu, hajde da utičemo na stvari na koje možemo. Ne možemo pobeći od činjenice da zapošljavanja preko veze ima, i to dosta, ali takođe ne treba živeti u ubeđenju da se posao može naći samo na takav način - jer sa tim ubeđenjem propuštate da vidite dobre prilike za posao.

Ako ne pokušavamo da tražimo posao „jer je sve preko veze“, posao nikada nećemo ni naći. A
neki koji su pokušali (za početak gore pomenuti učesnici u istraživanju) su uspeli. Sve ipak zavisi od firme do firme i kompanije koje tržišno posluju sve više uviđaju da su im za poslovni uspeh potrebni kvalitetni ljudi i onda ih i traže preko javnih konkursa na kojima najbolji pobedi.

Želimo vam da što veći broj vas uskoro bude među tim pobednicima. Puno uspeha na tom putu ti žele portal Nadlanu.com i Poslovi.Infostud.

Pogledajte još