Penzioneri se žalili sudu na loš život

Predsednik Saveza penzionera Vojvodine (SPV) Milan Nenadić izjavio je da se taj savez obratio Ustavnom sudu Srbije (USS) zbog sve nepovoljnijeg položaja korisnika penzija u Srbiji.

- Nekoliko puta smo razmatrali taj problem na Izvršnom odboru SPV i konačno smo doneli odluku da se obratimo USS, jer su cene u međuvremenu maksimalno porasle, a usklađivanje penzija to nije pratilo - rekao je Nenadić agenciji Beta.

SPV je inicirao pokretanje postupka za ocenu ustavnosti člana 80 Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i člana 21 Zakona o budžetskom sistemu jer se, umesto usklađivanja s kretanjem potrošačkih cena, dopunom Zakona o PIO penzije od oktobra ove do aprila 2013. godine usklađuju po dva odsto.

U inicijativi se navodi da je odlukom o povećanju penzija manjem od onog koje im je zakonom pripadalo narušen Ustav Srbije u delu u kojem se navodi da se "Republika Srbija stara o ekonomskoj sigurnosti penzionera".

Nenadić je podsetio da su penzije trebale da se 1. oktobra povećaju za rast potrošačkih cena iz prethodnih šest meseci od 7,1 odsto, ali da to sada nije učinjeno što će, ionako loš socijalni položaj penzionera, učiniti još gorim.

- Kao pravno lice mi smo podneli ovu inicijativu i zamolili UŠ da je prihvati. Mnogi i ne znaju kako danas žive penzioneri u Srbiji, a posledice izmenjenih propisa su dodatan pad standarda", rekao je Nenadić.Prema njegovim rečima, država je imala dovoljno vremena da sanira stanje u PIO fondu, "ali se opredelila na ovakvo zakonsko rešenje i dovela nas u situaciju da se Fond uskoro pretvori u socijalnu kategoriju"."Nije reč samo o penzionerima u Vojvodini, nego i celoj Srbiji. Zato očekujem da svi pozdrave našu odluku i inicijativu koju smo podneli Ustavnom sudu - rekao je Nenadić.

Savez penzionera Vojvodine okuplja 47 opštinskih saveza penzionera i ima 417 mesnih organizacija. Ukupno u Vojvodini ima oko 165.000 članova.

Pogledajte još