Usvojen Predlog zakona o javnim preduzećima

BEOGRAD, 20. novembra 2012. (Beta) - Vlada Srbije usvojila je u utorak Predlog zakona o javnim preduzećima, kojim je predvidjeno da se njihovi direktori biraju na konkursu i da se ukinu Upravni odbori tih preduzeća, izjavio je ministar finansija Mladjan Dinkić.

On je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije rekao da direktori javnih preduzeća neće moći da budu stranački funkcioneri, odnosno da će morati da zamrznu funkciju u stranci ako žzele da budu na čelu javnih preduzeća.

Dinkić je rekao da očekuje da će zakon stupiti na snagu sredinom decembra, a da će početkom sledeće godine biće raspisani prvi konkursi.

On je dodao da se ovaj zakon neće odnositi na sadašnje direktore javnih preduzeća, već samo na one koji treba da budu izabrani, ali će, kako je rekao, biti raspisan konkurs za mesta na kojima su sada vršioci dužnosti direktora javnih preduzeća.

Prema njegovim rečima, država se povlači iz upravljanja javnim preduzećima i preuzima nadzornu ulogu, dok će javnim preduzećima upravljati profesionalci koji neće moći da budu članovi političkih stranaka.

Pogledajte još