Jeremić hoće da diskredituje Srebrenicu

- Ono što je meni takođe zaparalo uši u ovoj dvoličnosti Jeremićeve kampanje, jeste činjenica da on nije reagirao pre ove presude - kada je predsednik Srbije Tomislav Nikolić vređao, po meni, UN sudove i stalni sud pravde i Haški sud, tvrdeći da se u Srebrenici nije dogodio genocid, bez obzira što imamo dve pravosnažne presude i na jednom i na drugom sudu koje to kažu - tvrdi Milić.

- Vi zakazujete ovakvu debatu u UN-u, ne nudeći alternativu - vama nije iskren cilj da vidite šta je doprinos tranzicionoj pravdi od strane ad hoc sudova, već nešto očito potpuno drugo, a to je da se unapred pripremi teren da se diskvalifikuju sve iduće presude koje su ostale u Haškom tribunalu, a mahom se tiču Srebrenice. Ono što je meni takođe zaparalo uši u ovoj dvoličnosti Jeremićeve kampanje, jeste činjenica da on nije reagovao pre ove presude - kada je predsednik Srbije Tomislav Nikolić vređao, po meni, UN sudove i stalni sud pravde i Haški tribunal, tvrdeći da se u Srebrenici nije desio genocid, bez obzira što imamo dve pravosnažne presude i u jednom i u drugom sudu koje to kažu - navodi Milić za Radio slobodnu Evropu.

Direktorka Centra za evroatlantske studije upitana kako joj izgleda Jeremićeva argumentacija da on smatra da Haški tribunal nije ispunio svrhu, jer kako kaže, ne može se pomirenje graditi tako što će se neki zločini negirati, odgovara:

" Da su oni zaista zainteresovani za žrtve Oluje i za pravdu za žrtve Oluje - a radila sam u Helsinškom odboru na projektu 'Hoću kući', prvom projektu povratka izbeglica iz Knina i Krajine natrag u Hrvatsku - oni bi sada gledali da pritiskaju međunarodnu zajednicu, pre svega Evropsku uniju da pred Hrvatsku postavi uslov za daljnja suđenja pred domaćim sudovima".

Milić ističe da to što su Gotovina i Markač oslobođeni ne znači da ratni zločini počinjeni u Oluji mogu da zastare i da ne postoje drugi mehanizmi na kojima se oni mogu procesuirati, javlja Radio slobodna Evropa.

Postavlja se pitanje do čega može dovesti Jeremićeva inicijativa, ako se zna kako su završavale druge pred međunarodnim institucijama - počev od rezolucije za Ujedinjene nacije o Kosovu, pa do zahteva Međunarodnom sudu pravde oko legalnosti proglašenja kosovske nezavisnosti.

- Vuk Jeremić je već naneo štetu Srbiji. Ja verujem da će se nama fakturisati činjenica da smo mi progurali našeg predsednika Generalne skupštine mimo volje određenih članica EU. I ovo sad što radimo prema Hrvatskoj, bojim se da će nam se negde jednom kasnije vratiti, u procesu eventualnom pridruživanju EU - ocenjuje Milić.

Pogledajte još