Izrael demantuje: Nema primirja!

Zvaničnik palestinskog Hamasa Izat al Rišk izjavio je večeras da su napori Egipta da posreduje prekidu vatre s Izraelom u zastoju jer izraelska vlada još nije odgovorila na predloge, nagovestivši da primirja još neće biti.

Egipatska vlada je takođe rekla da još ne planira da objavi prekid vatre, preneli su izraelski mediji, pošto su i izraelska strana i predstavnici Hamasa potvrdili da dogovora o primirju još nema.
"Izraelska strana još nije odgovorila, tako da nećemo držati konferenciju (za novinare) večeras i moramo čekati do jutra", rekao je Al Rišk u kratkoj telefonskoj izjavi za Rojters.

Osama Hamdan
, jedan drugi zvaničnik Hamasa je potvrdio posle da dogovor nije postignut i da Hamas ostaje pri svojim uslovima za primirje.
"Situacija u ovom trenutku jeste da nema dogovora. Naš narod i naš otpor su spremni za sve mogućnosti", rekao je on televiziji Al Džazira, iz Bejruta.

Iako su zvaničnici Hamasa prethodno najavili da će prekid vatre u sukobima s Izraelom, kome je posredovao Egipat, biti proglašen veceras u 21 sat, da bi stupio na snagu u ponoć po lokalnom vremenu, Izrael je porekao da je zaključio takav dogovor.

Portparol izraelske vlade Mark Regev izjavio je da se nastavljaju vojne operacije u Gazi, kao i diplomatski napori dok se ne postigne diplomatsko rešenje za uspostavljenje dugotrajnog zatišja na jugu Izraela.
"Voleo bih da vam kažem da postoji aranžman koji će doneti prekid vatre. Nismo još tamo. Lopta je još uvek u igri", rekao je Regev.

On je ukazao da se izraelski premijer Benjamin Netanijahu sastao danas u Jerusalimu s generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom i da se kasnije očekuje sastanak s američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton.

Regev je, istovremeno, izrazio nadu da diplomatija može doneti rešenje za stanovnike na jugu Izraela, koji su na udaru raketne vatre ekstremista iz pojasa Gaze.

U međuvremenu je raketna vatra nastavljena s obe strane, sedmog dana sukoba.

Prethodno su egipatski i palestinski zvaničnici najavili prekid vatre u pojasu Gaze.

Jedan izraelski vojnik i jedan civil poginuli su danas od palestinske vatre u nastavku sukoba između Izraela i Hamasa, čime je broj izraelskih žrtava od srede povećan na pet.

Osamnaestogišnji vojnik ubijen je jutros u minobacačkoj vatri, ali je izraelski vojni cenzor dozvolio da se pogibija objavi tek nakon što je obaveštena porodica. Civil koji je takođe ubijen danas je navodno beduin sa juga Izraela.

U međuvremenu je Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze saopšstilo da je na palestinskoj strani za sedam dana nasilja poginulo 126 Palestinaca, među njima mnogi civili.

Uprkos najavama prekida vatre s palestinske strane, Izrael je upozorio stanovnike sela oko grada Gaze da se evakuišu i to područje se ubrzo našlo pod žestokom artiljeriškom vatrom, javljaju svetske agencije.

Tanjug

Pogledajte još