Otrovna brendirana odеća u Srbiji

0

Nije zlato sve što sija, pa i nije svaki brend, zdrav. U odeći poznatih svetskih proizvođača pronađeni su tragovi toksičnih hemikalija štetnih za ljudsko zdravlje i životnu sredinu, objavila je nevladina organizacija za zaštitu životne sredine Grinpis.

Svi ti proizvođači, među kojima su „Zara“, „Adidas“, „Lakost“, „Konvers“, „Kelvin Klajn“ svoje proizvode prodaju svuda po svetu, pa i u Srbiji, a kako se navodi u izveštaju ove organizacije, koja nosi naslov „Prljavo rublje 2“, u dve trećine testiranih uzoraka odeće utvrđeni su tragovi hemikalije nonilfenol-etoksilat. Ovu hemikaliju pronašli su upravo aktivisti Grinpisa, koji su u aprilu ove godine uradili ovo istraživanje.

Nonilfenol-etoksilat koristi se u industriji kao deterdžent, može da prouzrokuje rak, a ima i svojstvo imitiranja ženskih hormona, zbog čega može da menja seksualni razvoj i utiče na reproduktivni sistem, piše “Kurir”.

Aktivista Grinpisa Li Jifang rekao je da su čak i u malim dozama ta hemikalija predstavlja veliku pretnju za životnu sredinu i ljudsko zdravlje.

Ovo nije samo problem zemalja u razvoju, u kojima se proizvodi tekstil. S obzirom na to da se čestice NPE oslobađaju tokom pranja odeće, one se praktično uvlače i u zemlje u kojima je njihova upotreba zabranjena – naglasio je Li.

Goran Papović, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača, kaže za Kurir da ovo nije novost.

Godinama skrećem pažnju na ovakve stvari, međutim, niko ništa ne preduzima po tom pitanju. Uvozimo sve i svašta, a nijedna tekstilna industrija nije dala nijedan dinar za prečišćavanje otpadnih voda. To su zaista opasne hemikalije, koje niko ne kontroliše.

Otvorile se granice i sad bez kontrole sva roba ulazi – kaže Papović.

Kurir je pozvao tržišnu i zdravstvenu inspekciju, ali iz ovih ustanova rekli su da “to nije u njihovoj nadležnosti”.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.