Otrovna brendirana odеća u Srbiji

Svi ti proizvođači, među kojima su „Zara“, „Adidas“, „Lakost“, „Konvers“, „Kelvin Klajn“ svoje proizvode prodaju svuda po svetu, pa i u Srbiji, a kako se navodi u izveštaju ove organizacije, koja nosi naslov „Prljavo rublje 2“, u dve trećine testiranih uzoraka odeće utvrđeni su tragovi hemikalije nonilfenol-etoksilat. Ovu hemikaliju pronašli su upravo aktivisti Grinpisa, koji su u aprilu ove godine uradili ovo istraživanje.

Nonilfenol-etoksilat koristi se u industriji kao deterdžent, može da prouzrokuje rak, a ima i svojstvo imitiranja ženskih hormona, zbog čega može da menja seksualni razvoj i utiče na reproduktivni sistem, piše "Kurir".

Aktivista Grinpisa Li Jifang rekao je da su čak i u malim dozama ta hemikalija predstavlja veliku pretnju za životnu sredinu i ljudsko zdravlje.

- Ovo nije samo problem zemalja u razvoju, u kojima se proizvodi tekstil. S obzirom na to da se čestice NPE oslobađaju tokom pranja odeće, one se praktično uvlače i u zemlje u kojima je njihova upotreba zabranjena - naglasio je Li.

Goran Papović, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača, kaže za Kurir da ovo nije novost.

- Godinama skrećem pažnju na ovakve stvari, međutim, niko ništa ne preduzima po tom pitanju. Uvozimo sve i svašta, a nijedna tekstilna industrija nije dala nijedan dinar za prečišćavanje otpadnih voda. To su zaista opasne hemikalije, koje niko ne kontroliše.

Otvorile se granice i sad bez kontrole sva roba ulazi - kaže Papović.

Kurir je pozvao tržišnu i zdravstvenu inspekciju, ali iz ovih ustanova rekli su da "to nije u njihovoj nadležnosti".

Pogledajte još