Rast kursa dinara nije dobar za izvoz

Ministar za ekonomske odnose Srbije sa inostranstvom, Milan Parivodić, ocenio je da rast kursa dinara narušava izvozni potencijal srpske privrede. „Narodna banka Srbije (NBS) već je otkupila jednu količinu deviza da bi smanjila pritisak na apresijaciju dinara, koja nije dobra zbog narušavanja izvoznog potencijala“, rekao je on agenciji Beta.
Izmene Zakona o deviznom poslovanju omogućiće srpskim preduzećima da slobodno investiraju u inostranstvu, istakao je Parivodić naglašavajući da će to dovesti do odliva deviza, smanjenja pritiska na rast dinara i poboljšati ambijent za investiranje u Srbiji. Prema njegovim rečima, na prethodnoj sednici Vlade doneta je Uredba o podsticaju izvoza kojom su određene mere za podsticanje internacionalizacije srpskih preduzeća i povećanje njihovog izvoznog potencijala.

Parivodić je istakao da će zakonom o stranim ulaganjima biti uveden jedinstveni šalter na kojem će investitori moći da dobiju sve dozvole za otvaranje firme, čime će se povećati predvidivost u ponašanju države prema stranim investitorima. (“Pregled”)

Pogledajte još