Prevara sa pozivnog broja +88

Kako se navodi na sajtu ove kompanije, poslednjih nekoliko dana u mreži Telenora bilo je korisnika koji su dobijali propuštene pozive iz inostranstva sa pozivnog broja +88, javlja Tanjug.

Pozivi se šalju nasumično sa opreme nepoznatog operatera, najčešće iznajmljene, u razne fiksne i mobilne mreže i identifikuju se kao propušteni.

Kada korisnik uzvrati navodno propušten poziv, dobije uobičajeni signal zvona, odziv govorne mašine ili jednostavno čist kanal, ali u svakom slučaju uspostavljanje i vreme trajanja poziva tarifira se po standardnom cenovniku za tu zonu međunarodnog tarifnog plana.

Veza koja se uspostavi može biti i satelitska, a u tom slučaju uvek je reč o veoma udaljenim i samim tim skupim destinacijama, te se zato mogu napraviti znatno veći računi nego inače.

Telenor, kao ni drugi operateri, nije u mogućnosti da blokira ove pozive, između ostalog i zato što stižu sa uvek novih brojeva.

Zato u kompaniji savetuju korisnicima da ne uzvraćaju pozivima ili porukama na te brojeve ukoliko nisu sigurni u identitet onoga koji poziva ili ako nisu spremni da prihvate rizik da budu prevareni.

Ukoliko se korisnik ipak odazvao na ovakav propušten poziv, on će biti tarifiran prema važećem cenovniku za međunarodne razgovore.

Pogledajte još