Padaju i srpska i hrvatska tužba za genocid

Varadi je u razgovoru za Tanjug objasnio da za sukobe na teritoriji Hrvatske, gde je "nesumnjivo bilo teških krivičnih dela i počinilaca sa obe strane" niko nije osuđen, pa čak ni optužen za genocid.

"Zbog toga ja i dalje mislim da je najverovatnije da će MSP odbiti i tužbu i protiv tužbu, a istovremeno usmena rasprava će i dalje uskovitlati strasti. Moje mišljenje je nepromenjeno da bi jedno sporazumno rešenje bilo u najboljem interesu dveju država, a da li će do toga doći to je zaista teško reći", kazao je Varadi.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je danas da bi tužbe Hrvatske i Srbije bile nepotrebne, ukoliko bi se dve strane dogovorile o spornim pitanjima.

Drugostepena presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kako je istakao Varadi, zaista je stvorila situaciju dosta uzavrelih strasti u obe države i to sigurno nije atmosfera u kojoj je lako ići ka sporazumu. Prema njegovim rečima, takve prilike postojale su prethodnih nekoliko godina i šteta je što su propuštene.

Na pitanje da li je oslobađajuća presuda Gotovini i Markaču oslabila poziciju Srbije, a ojačala poziciju Hrvatske i može li ona da utiče na odlučivanje MSP, Varadi je rekao da ona može da bude argument više za Hrvatsku, odnosno argument manje za Srbiju, ali da MSP isključivo ima nadležnosti za genocid, koji nije dokazan nigde u sukobima u Hrvatskoj.

Prema njegovim rečima, zaista postoje dramatične razilke u prvostepenoj i drugostepenoj presudi istog suda, koja, iako je MSP do sada poklanjao visok stepen poverenja Tribunalu, ne odaje poverenje.

"Postoje dramatične razlike između prvostepene i drugostepene odluke Gotovini, koje su zaista neobične, međutim ni prvostepena nije bila presuda koja bi Gotovinu osudila za genocid. I jedna i druga odluka su niže od lestvice koja je vrlo visoko podignuta, a istovremeno, nijedan Srbin nije osuđen pa ni optužen za genocid", ukazao je Varadi i naglasio da stoga smatra da će tribunal odbaciti obe tužbe

Pogledajte još