Hrvatska sakrila dokaze protiv Gotovine i Markača?

Novinar i publicista iz Zagreba Domagoj Margetić izjavio je u emisiji "Da, možda ne" na RTS-u da je Hrvatska, u vreme kada je premijer bio Ivo Sanader a predsednik Stjepan Mesić, sakrila od Haškog suda "topničke dnevnike" vezane i za delovanje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

Margetić je oslobađajućoj presudi u Hagu Gotovini i Markaču za zločine nad srpskim civilima u "Oluji", rekao da je tada na vlasti bio HDZ i da su Mesić i Sanader "smišljeno tvrdili su da u arhivama ministarstva odbrane Hrvatske nema tih dokumenata", prenosi "Tanjug".

Margetić ističe da je "bila laž" da tih dokumenata nema, dodavši da je razgovarao sa svedokom koji je Haškom tribunalu dostavio šezdesetak stranica svog svedočenja u kome se vidi ko je i na koji način odneo "topničke dnevnike".

Margetić je, na zelelići da otkrije ime svedoka zbog bezbednosti, kazao i da se u tom svedočenju vidi "po čijem nalogu" je to urađeno.

- U tom svedočenju su bili i vrlo detaljni podaci o skrivanju Gotovine, odnosno da su ga skrivale hrvatske obaveštajne službe i do kog datuma se skrivao u samoj Hrvatskoj uz znanje Sanadera i Mesića - rekao je Margetić za RTS.

"Topnički dnevnici" sadrže podatke "o korišćenju materijalnog tehničkih sredstava, koliko granata je i gde palo, u koji rejon, koliko je koji zapovednik dužio i koliko vratio sredstava...", na osnovu čega se može sagledati vojna operacija, objašnjava Margetić

Margetić je kazao da je "žalosno za tu presudu i uopšte za procesuiranje za ratne zločine na ovim prostorima što su žrtve uvek problem i političke trgovine", dodavši da je "to slučaj i sa predmetom Mrkonjić Grad", odnosno zločinom nad srpskim civilima.

On je u emisiji pokazao "papir" za koji je rekao da ga je dobio u institucijama Republike Srpske optuživši pri tom predsednika RS Milorada Dodika da je zabranio da se taj slučaj procesuira zbog njegovih "kalkulacija" sa sadasnjim ministrom odbrane Hrvatske Antom Kotromanovićem.

- Dodik je naredio da se predmet Mrkonkić Grad skriva i ne procesuira radi njegovih određenih političkih kalkulacija sa Kotromanovićem - rekao je Margetić založivši se za procesuiranja "bez političkih kalkulacija" svih koji su počinili ratne zločine u regionu tokom devedesetih godina prošlog veka.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još