Barokom protiv svetske ekonomske krize

LONDON, 7. aprila 2009. (Beta-AFP) - U londonskom muzeju Albert i Viktorija otvorena je izložba posvećena baroknom stilu čiji je raskoš u 17. i 18. veku osvojio Evropu, a organizatori navode da im je cilj da posetioci zaborave na aktuelnu svetsku ekonomsku krizu.

Izložba "Barok 1620-1800: stil u doba raskoša" svedoči o svetskim razmerama baroknog fenomena i podseća da se globalizacija nije pojavila sa finansijskim krizama. Ta izložba "prva izučava sve aspekte baroka, računajući arhitekturu, umetnost i crtež, i osvrće se na način na koji se barok raširio po Evropi, a potom i celom svetu, sa širenjem evropske hegemonije", kazao je direktor londonskog muzeja Mark Džons.

Reč barok potiče od portugalske reči "baroko" (b a r o c c o) koja se odnosi na nepravilno oblikovan kamen i na biser nepravilnog oblika. Portreti Luja Četrnaestog, tapiserije urađene za "Boga Sunca", nameštaj i pozorišni kostimi, neki su od centralnih eksponata na izložbi. Cilj je prikaz širenja baroknog stila, koji je nastao u Francuskoj, sa dvorcem Versaj, i u Rimu, sa slikarima i arhitektama Borominijem, Berninijem i Tjepolom, a potom osvojio Ameriku, Meksiko i Brazil. Izložba će trajati do 19. jula.

Pogledajte još