Dobit Telekoma manja 90 odsto

BEOGRAD, 23. novembra 2012. (Beta) – Profit Telekoma Srbije u prvoj polovini 2012. godine smanjen je za oko 90 odsto, na 1,16 milijardi dinara zbog manjih prihoda, većih rashoda i naglog slabljenja dinara, kazali su agenciji Beta u toj kompaniji.

Kako su naveli u Telekomu, poslovni prihodi za prvih šest meseci 2012. bili su za 0,6 odsto slabiji nego u istom periodu prošle godine, dok su rashodi porasli za 8,5 procenata.

To je uz velike finansijske troškove zbog nagle promene kursa u prvih šest meseci ove godine dovelo do toga da je izražena neto dobit za prvu polovinu godine bila više od 90 odsto manja nego u istom periodu 2011, kada je iznosila 14,3 milijarde dinara.

U Telekomu su naveli da je tako slab poslovni rezultat posledica i toga što je kompanija prethodnih godina bila više fokusirana na trenutni finansijski rezultat, a ne na dugoročnu održivost.

“Odredjeni tehnološki sistemi, pa i segmenti poslovanja, zanemarivani su i u njih se nije dovoljno investiralo, što danas, a i u narednim godinama može negativno da utiče na poslovanje”, ocenili su u Telekomu Srbije.

Kako su naglasili, Telekom je suočen sa ozbiljnim izazovima kako da unapredi poslovanje, obezbedi likvidnost koja je ugrožena uzimanjem kredita i otkupom 20 odsto sopstvenih akcija od grčkog OTE-a, poveća investicije u osnovnu delatnost i infrastrukturu i obuzda rast troškova.