Novinari traže zaštitu od UN

BEOGRAD, 23. novembra 2012. (Beta) - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) u petak se, povodom Medjunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, priključilo akciji slanja pisma UN u kojem se traži bolja zaštita novinara.

U pismu predsednika Medjunarodne federacije novinara (IFJ) Džima Bumela generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, koje je podržalo 178 novinskih organizacija iz celog sveta, ukazuje se na nedovoljne napore vlada u borbi protiv nasilja nad novinarima, saopšteno je iz NUNS-a.

"Činjenice da u dve trećine slučajeva ubice novinara nisu identifikovane i da verovatno nikada neće odgovarati pred licem pravde, znači da je ubistvo postalo najlakši, a možda i najjeftiniji i najefikasniji način ućutkivanja 'problematičnih' novinara", kaže se u pismu čiji je sadržaj objavio NUNS.

Bumel je stakao da su UN obavezne da podsete vlade na njihovu obavezu i odgovornost za zaštitu novinara.

"Nekažnjivost zločina u direktnoj je srazmeri s nedostatkom političke volje da se istraže ubistva novinara, kao i sa slabostima u pravosudju, nekompetentnim i korumpiranim sudijama", navodi se u pismu.

IFJ je proglasio 23. novembar za Medjunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima povodom masakra u Maguindanu, na Filipinima, u novembru 2009. godine kada su ubijena 32 novinara.

Pogledajte još