Na formularu za pasoš mapa koju ne priznaju susedi

TAIPEI, 23. novembra 2012. (Beta-AP) - Južno kinesko more i Tajvan ucrtani su kao teritorija Kine u novim formularima kineskih pasoša, što je izazvalo ljutnju suseda.

Kina kao svoju teritoriju smatra celo Južno kinesko more, na čije pojedine delove prava polažu i Filipini, Vijetnam, Tajvan, Brunej i Malezija.

Ono što susedi zameraju Pekingu sada jeste to što su mapu štampali na formularima za pasoše, što oni shvataju kao provokaciju, jer to znači da se od drugih država očekuje da prećutno odobre njene tvrdnje zvaničnim pečatiranjem.

Na Tajvanu su taj postupak podjednako osudile vladajuća stranka i opozicija i upozorile da bi on mogao ugroziti odnose dva istorijska suparnika koji su se poboljšali u poslednje četiri i po godine, od kada je predsednik Tajvana postao Ma Jing-djeu.

Filipinski ministar inostrnih poslova Albert del Rosario rekao je novinarima u Manili da je ambasadi Kine poslao notu u kojoj je poručio da se njegova zemlja "snažno protivi" toj slici. On je rekao da Kina svojoj teritoriji pripisuje oblast koja "očigledno pripada filipinskoj teritoriji i vodama".

Vijetnamska vlada takodje je saopštila da je poslala diplomatsku notu ambasadi Kine u Hanoju, u kojoj od Pekinga zahteva da ukloni "pogrešan sadržaj" odštampan u pasošima.

Pogledajte još