Izložba povodom 100 godina Balkanskih ratova

BEOGRAD, 23. novembra 2012. (Beta) - Medjunarodna naučna konferencija i izložba pod nazivom "Srbija pamti" organizovani su u petak u Narodnoj biblioteci Srbije povodom stogodišnjice Prvog balkanskog rata.

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Miroslav Tasić rekao je na otvaranju da izložba prikazuje odnos Evrope, pre svega Engleske, prema Srbiji, i podseća na brojne Engleskinje i pripadnice drugih naroda i država koji su pomagali srpskom narodu u borbi za slobodu.

"Od druge polovine 19. veka vrlo obrazovane i humane Engleskinje ukazivale su na jedan siromašan hrišćanski narod koji je veoma ponosan i želi da ostvari svoju slobodu. Srbija pamti i neće zaboraviti one koji su joj pomogli u oslobodilačkim ratovima", rekao je Tasić.

Upravnik Narodne biblioteke Dejan Ristić rekao je da su izložba i medjunarodna naučna konferencija pod nazivom "Prvi balkanski rat - 100 godina kasnije", deo programa kojim se ove jeseni obeležava taj značajan istorijski jubilej, kao i 180. godišnjica nacionalne biblioteke.

"Izložba je namenjena pre svega mladima, ona je informativnog i edukativnog karaktera i svedoči o prisustvu i požrtvovanju pripadnica britanskih vojnomedicinskih misija u Srbiji u balkanskim i Prvom svetskom ratu", rekao je Ristić.

Prema njegovim rečima izložba govori o ogromnom požrtvovanju bolničarki i drugog osoblja iz Engleske i Škotske koje je pomagalo srpskom stanovništvu i borcima tokom ratova i zbog toga zaslužuje veliko i istinsko poštovanje.

Pogledajte još