Rusija odobrila kredit Srbiji za železnice

Siluanov je precizirao da će kamata na taj kredit koji će biti na raspolaganju već ove godine, biti 4,1 odsto na godišnjem nivou, javljaju ruske agencije Ria Novosti i Interfaks.

Kredit će služiti za "infrastrukturne projekte: izgradnju novih pruga, obnovu, kupovinu lokomotiva i drugo", objasnio je Siluanov.

Predvidjeno je da u se u prvoj fazi projekta realizuje izgradnja i elektrifikacija drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo, rekonstrukcija šest deonica pruge na Koridoru 10 ukupne dužine 111 kilometara, i nabavka dizelmotornih vozova od ruske kompanije Metrovagonmaš.

Prema ranijim informacijama Ministarstva saobraćaja Srbije, druga faza projekta biće izgradnja 68 kilometara jednokolosečne pruge Valjevo-Loznica, a treća rekonstrukcija dela pruge Beograd-Bar, koji prolazi kroz Srbiju.

Ukupna vrednost projekta procenjena je na 920 miliona dolara, a Srbija će morati da obezbedi 15 odsto sredstava odnosno 120 miliona dolara.

Predvidjeno je da u poslovima obnove železničke infrastrukture u Srbiji ruske kompanije učestviju sa 70 odsto, a srpske sa 30 odsto.

MOSKVA/BEOGRAD, 23. novembra 2012. (Beta)

Pogledajte još