Za jednu bundu ubiju 15 pasa!

Perfomansom na Trgu Republike, udruženja "Sloboda za životinje", "Feniks" i "Ljudi za životinje" obeležila su početak, Nedelje borbe protiv krzna, poznate u svetu i kao Fur Free Friday.

Uz parole „Okrutnost nije ženstvena“, „Da li biste nosili svog psa?, „Krzno je ubistvo“ volonteri i aktivisti su ukazali na brutalnost koja prethodi nečemu, što će jednog dana biti najmodernija bunda ili nakit.

"Humana smrt, uz pomoć, injekcije koja košta 30 centi po životinji, bila je preskupa za farmere. Odlučeno je zato da se lisice ubijaju uz pomoć metalne omče i električnog šila koje im se zabada u rektum. Životinja se ubija strujom, ali ovaj metod nije uvek efikasan. Dešava se da se životinja ukoči, da joj ispadnu zubi ili da ostaje pri sveti i da trpi dva minuta velike bolove", opominju borci protiv krzna.

Propis prema kojem se zabranjuje uvoz krzna pasa i mačaka u zemlje Evropske unije stupio je na snagu 2008. godine i od tada važi u samo pet evropskih zemalja.

Uvoz krzna pasa i mačaka je na zabrani u mnogim zemljama, ali sprovođenje je pod znakom pitanja, s obzirom na to da su trgovci mačijim i psećim krznom mali da bi privukli pažnju carinika, opominju aktivisti.

Oni ukazuju na to da je zemlja koja najviše izvozi krzno, Kina – čak 85 odsto svetske proizvodnje. Borci za zaštitu životinja kažu da je za izradu jedne bunde potrebno da se ubije 15 pasa, 24 mačke, 22 lisice, do 400 veverica...

Za portal Nadlanu.com skretar Udruženja „Sloboda za životinje“ i koordinator akcije Nedelja borbe protiv krzna Zoran Mikan, kaže da u Srbiji i pored problema raste svet o zaštiti životinja.

- Mnoge bogate dame nose krzno kao znak prestiža i statusa. Ali postoji pozitivan trend kreiranja veštačkog krzna i pozitivan odziv modnih kreatora. Postoji trend smanjivanja upotrebe krzna, jer u principu pravo krzno je veoma skupo. U izvesnoj meri i ekonomska krzna utiče na ovaj trend, jer su prava krzna veoma skupa - kaže Mikan.

Na pitanje da li na tržištu Srbije ima krzna mačaka i pasa, Mikan kaže da ga sigurno ima.

- Amerika je zabraniila prodaju i uvoz psećeg ili mačjeg krzna. Kineska induistrija se zato usmerila na Evropu, pa sigruno tog krzna koje se prodaje po jeftinim cenama ima i u Srbiji - napominje Mikan.

On priča da se aktivisti zalaži i za kupovinu cipela i čizama od veštačke kože, ali i da pozivaju sve građane da jedan dan u nedelji ne jedu meso.

(old_image)

Pogledajte još