Danas parastos žrtvama i protestna šetnja protiv presude Haga

Sa skupa će biti upućen i zahtev za sazivanje posebne sednice Skupštine Srbije i predlog Rezolucije o poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih lica i drugih oštećenih građana iz bivših jugoslovenskih republika.

Organizatori su najavili da će parastos služiti srpski patrijarh Irinej i da će prisustvovati predsednik Narodne skupštine Nebojše Stefanovića, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ministri, narodni poslanici i predstavnici ostalih državnih institucija...

Nakon parastosa, povorka na čelu sa predsednikom parlamenta i ostalim zvaničnicima krenuće u protestnu šetnju pod sloganom "Tražimo pravdu i za srpske žrtve“, a kretaće se od Saborne crkve, ulicom Kneza Sime Markovića, Pariskom, Knez Mihaila, Terazijama, Trgom Nikole Pašića do Doma Narodne skupštine.

Predsednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta uručiće ispred Doma Narodne skupštine predsedniku Skupštine Srbije zahtev za sazivanje posebne sednice parlamenta i predlog Rezolucije o poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih lica i drugih oštećenih građana iz bivših jugoslovenskih republika.
"Cilj je da izrazimo protest zbog sramne presude Haškog tribunala i da se pokrene inicijativa za sazivanje posebne sednice Skupštine Srbije koja bi bila posvećena kršenju ljudskih prava izbeglih i prognanih lica i svih drugih oštećenih građana", rekao je ranije najavljujući skup predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta.

On je dodao i da je cilj da se usvoji rezolucija o poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih Srba i drugih oštećenih građana.
"Cilj rezolucije je da obaveže vladu Srbije da otvori suštinski dijalog sa Zagrebom i Sarajevom o rešavanju imovinskih i drugih problema, kao i da predstavnici vlade i drugih državnih institucija pokreću pitanje rešavanja naših problema u međunarodnoj zajednici i da se konačno 17 godina posle rata pronađe pravično i trajno rešenje za stotine hiljada oštećenih građana", istakao je Linta.

Linta je pozvao sve poslanike, članove vlade, državnih institucija, javne ličnosti i građane da im se pridruže u protestnoj šetnji i daju podršku inicijativi.

(Tanjug)

Pogledajte još