Fatmiru Ljimaju mesec dana pritvora

U saopštenju Euleksa dostavljenom Tanjugu, navodi se da je predsedavajući sudija, obrazlažući razloge u vezi sa odlukom da naloži pritvor, uzeo u obzir osnovanu sumnju da su optuženi počinili zločine za koje se terete.

Takođe, smatrao je da postoji rizik od bekstva i rizik od ometanja dokaza kada su u pitanju svi optuženi, s obzirom na činjenicu da se svi oni terete za veoma ozbiljna navodno počinjena krivična dela, kao i činjenicu da su dokazi zaštićenog svedoka prihvatljivi za razmatranje odlukom Vrhovnog suda koja je donešena početkom ove nedelje.

Euleks navodi da u skladu sa članom 287 (2), 283 (3) i (4) kosovskog Zakona o krivičnom postupku, svaki optuženi može podneti žalbu protiv ove odluke u roku od 24 sata od njenog prijema.

U Vrhovnom sudu Kosova danas u saslušani Ljimaj i trojica njegovih nekadašnjih saboraca Naser Krasnići, Nedžmi Krasnići i Naser Šalja.

Zahtev za pritvorom Ljimaja, Nedžmi Krasnićija, Nasera Krasnićija i Šalje, pred Vrhovnim sudom je podneo tužilac Euleksa Mauricio Salustro.

Ljimaj i trojica njegovih bliskih saradnika su tokom dana dobili pozive da se jave u Vrhovni sud radi saslusanja jer je nadležni tužilac tražio da im se odredi pritvor do 30 dana zbog mogućnosti da utiču na tok novog suđenja koje treba da im se održi u veži sa takozvanim slučajem Klečka.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević potvrdila je večeras Tanjugu da su u Prištini saslušane četiri osobe, među kojima je i Fatmir Ljimaj.

Gudeljevićeva je rekla da se saslušanje obavlja u Vrhovnom sudu Kosova, ne iznoseći više detalja.

(Tanjug)

Pogledajte još