Građane deru za Internet, dok Telekom ubire 85% ukupnog profita

Vrednost osnovne i proširene korpe telekomunikacionih usluga se smanjuje dve godine za redom što implicira niži račun za fiksni i mobilni telefon, ali istovremeno raste račun za Internet, kazao je Tanjugu ICT analitičar Milovan Matijević.

Matijević je, komentarišući ambijent u kome radi telekomunikacioni sektor, kazao da se na osnovu analize produktivnosti, plata i dobiti vidi da su oni znatno veći u odnosu na prosek privrede Srbije. Tako, piše Tanjug, zaposleni u telekomunikacionoj industriji imaju indeks 1,608% u odnosu na prosek privrede.

- Ružičastu sliku kvari podatak da je Telekom Srbije ostvario oko 85% od ukupnog profita, sa oko polovinom poslovnog prihoda i broja zaposlenih. Bez Telekoma Srbije i Telenora, koji je imao 18,5% profita, ostatak sektora je godinu završio, u proseku, u minusu od pet odsto kapitala - objašnjava Matijević za Tanjug.

U 2011. godini u Srbiji su postojala 224 aktivne telekomunikacione firme sa ostvarenim godišnjim prihodom većim od 10 miliona dinara. Međutim, ekonomska kriza je, kako kaže Matijević, takođe uticala i na ovaj sektor.

Posmatrano po delatnosti najviše je telekomunikacionih operatora – 115 preduzeća, ili 53,7% ukupnog broja, dok po veličini samo četiri preduzeća zapošljavaju više od 250 radnika, od kojih su dva sa više od 1.000 zaposlenih, navodi Matijević za Tanjug.

Prema Matijeviću, ukupan broj malih i srednjih preduzeća je 103,45% ukupnog broja, što, kako je istakao, predstavlja nepovoljan indikator – trebalo bi da ih je više, jer ona nose vitalnost i popravljaju konkurentnost.

- Posmatrano po broju zaposlenih, u ukupnom broju IT preduzeća dominiraju mikro firme, kojih je bilo 116, što je 51,8 odsto ukupnog broj - kazao je Matijević.

Nepovoljan indikator je još uvek veoma veliki broj mikro telekomunikacionih firmi, koje u nedostatku finasijske snage, sa malim brojem stručnjaka i nedovoljnim menadžerskim sposobnostima "unose šum na strani ponude", zaključio je Matijević za Tanjug.

Pogledajte još