Presudom generalima nanet udarac pomirenju Srba i Hrvata

Dačić, je novinarima ispred Saborne crkve gde je održan parastos srpskim žrtvama 90-ih, rekao da je "Oluja" jedan od najvećih zločina koji su se desili posle Drugog svetskog rata na teritoriji Evrope.

Prema njegovim rečima, nezavisno od toga kako svaki narod bivše Jugoslavije gleda na događaje 90-ih, faktično stanje je da je 200.000 ljudi prognano, više hiljada ubijeno, da se vode sporovi oko njihove imovine...

Dačić je naveo i da kada bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte i glavni tužilac tog Tribunala Serž Bramerc "govore sa dozom neprihvatanja te presude, šta tek onda nama ostaje da govorimo o njoj".
"Nezavisno od toga, Srbija treba da čuva istorijsko pamćenje o onome što se desilo i mislim da nam to kao narodu nedostaje - pamćenje i sećanje na sve ono žrtve koje su godinama bile zaboravljene, počev od genocida koji se desio u Drugom svetskom ratu pa nadalje", rekao je Dačić.

"Zato smo iz vlade bili na parastosu", dodao je Dačić i zahvalio se SPC i svim udruženjijma izbeglica i raseljenih.

On je obećao da će podržati sve aktivnosti koje mogu da pomognu da se pronađe pravni način i dođe do osude, ako već ne može preko Haškog tribunala.
"Nije bitno koliko je trebalo da budu osuđeni, da su osuđeni jedan dan bilo bi bolje nego da su oslobođeni jer to je sramota", rekao je Dačić.

(Tanjug)

Pogledajte još